Bekkenfysiotherapie Heelsum

Hoe verloopt bekkenfysiotherapie?

De bekkenfysiotherapeut vraagt u wat uw klachten precies zijn en doet onderzoek. Hierbij kan ter beoordeling van de werking en van de sterkte van de bekkenbodemspieren de bekkenfysiotherapeut inwendig (in de schede of de anus) onderzoeken. Alleen geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn bevoegd om deze behandeling te geven. In overleg met u wordt een plan voor de behandeling opgesteld.

Wanneer u meent dat deze manier van onderzoeken en behandelen te belastend voor u is, aarzelt u dan niet om dit kenbaar te maken.

Intake

De intake bestaat bij DTF (zonder verwijzing van een arts of verloskundige) eerst uit een zgn. screening. Tijdens een vraaggesprek bepaalt de therapeut of zij uw klacht of hulpvraag kan behandelen. Hierna (en met een verwijzing direct) volgt een uitgebreid gesprek over de klachten en de gevolgen ervan in het dagelijks leven.

Onderzoek

Naar aanleiding van het gesprek zal de therapeut uitleg geven over het bekken en de bekkenbodem, en de mogelijke rol van de klachten hierbij. Daarna volgt meestal een algemeen lichamelijk onderzoek. Het eerste onderzoek bestaat uit tests om het functioneren van de lage rug, de heupen en/of het bekken te beoordelen. Ook de ademhaling wordt bij het onderzoek betrokken.
Wanneer besloten wordt tot een inwendig onderzoek, vindt dit meestal pas tijdens een volgende behandeling plaats.

Therapie

De therapie kan bestaan uit:

  • plas- en ontlastingsadviezen
  • ademhalingsoefeningen
  • bewustwording en functieverbetering van de bekkenbodem
  • functieverbetering van rug, heupen en/of bekken
  • draag- en tiltechnieken, en eventueel andere aan het dagelijks leven gerelateerde adviezen
  • (huiswerk-)oefeningen

Wat is biofeedback?

Een speciale vorm van bekkenfysiotherapie is biofeedback. De bekkenfysiotherapeut beoordeelt bij deze vorm van therapie de bekkenbodem inwendig met behulp van een probe. Hiermee wordt in de schede of de anus de spieractiviteit tijdens de oefeningen gemeten. Via een beeldscherm krijgt u informatie over het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. U kunt de bewegingen van uw bekkenbodem volgen: u wordt zich meer bewust van deze spieren, waardoor u ze beter kunt gaan gebruiken.

Wat is ballontraining?

Door ballontraining wordt met de bekkenbodem de darmfunctie geoefend. Een siliconen ballonnetje wordt in de anus gebracht en kan wat worden opgepompt. Hiermee kan de darmvulling worden nagebootst, en de bekkenbodem worden geoefend. De probe en de ballon zijn patiëntgebonden; dit betekent dat deze alleen door u worden gebruikt. Dit brengt extra kosten met zich mee die niet door iedere verzekeraar worden vergoed.

Medisch Specialisten Heelsum